Tong is een vissoort die wij in Nederland voornamelijk langs de kust en in het Europoort gebied tegenkomen. Normaal gesproken is het een nachtdier, maar in het Europoort gebied kun je deze ook overdag vangen. In dit artikel vertel ik je meer over het vissen naar Tong. 

Welk materiaal?

Eigenlijk heb je voor het vangen van Tong niets anders nodig dan een gewone strandhengel en molen. Mocht je echter de hengel ver willen uitwerpen, dan zou je daar een goed gevulde molenspoel voor kunnen gebruiken. Ook is de lijnkeuze belangrijk voor verschillende worpen. Zo heb je voor verre worpen betere lijnen nodig, denk hierbij aan gevlochten lijnen. Deze lijnen zijn veel sterker dan de nylon lijnen en bovendien zijn ze ook van betere kwaliteit. 

Welk aas?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: om Tong te vangen moet je zeepieren of zagers gebruiken. Echter leert de praktijk dat op veel plaatsen zeepieren toch wel de voorkeur krijgen als aas en dan voornamelijk oudere zeepieren. Doordat ze ouder zijn (een aantal dagen dus) geven ze een andere, sterkere, lucht af dan jonge zeepieren en dit trekt de Tong aan. 

Welke haak?

Een Tong heeft een kleine bek. Gebruik om deze reden ook geen grote haken, maat 4 of 6 is genoeg voor het vangen van Tong. De haken moeten wel vlijmscherp zijn, dus zorg ervoor dat je de haken tijdig slijpt of tijdig vervangt om de meeste kans te hebben op het succesvol vissen naar Tong. De haak moet ook sterk genoeg zijn om Tong van een afstand binnen te kunnen draaien. Om zoveel mogelijk weerstand te bieden tegen jou, kromt de Tong zijn hele lichaam. Een slappe haak zal dan gauw buigen, waardoor de Tong kan ontsnappen. 

Tips

  • Gooi tegen de stroom in. Tong jaagt, net als vele andere vissoorten, tegen de stroom in. 
  • Vanaf mei kun je het beste op tong vangen, want dan zijn ze net uit hun ‘winterslaap’ gekomen.