Een aquarium houden is voor vele duizenden mensen in Nederland een zeer geliefde hobby. Een aquarium vergt continue onderhoud en het is voor de echte hobbyist dan ook altijd een uitdaging om een gezond ecosysteem te creëren voor de planten en vissen in het aquarium. Zuurstof in het aquarium is hierbij van belang, maar je wil ook voorkomen dat er te veel zuurstof aanwezig is.

Er zijn een aantal componenten die cruciaal zijn bij het vinden van de juiste afstellingen en een daarvan is het vinden van de juiste instellingen met betrekking tot de verlichting. De verschillende aquarium producten zijn in de loop der jaren steeds beter geworden op het gebied van kwaliteit en de meeste mensen kiezen op het gebied van aquarium verlichting kopen de laatste jaren dan ook steeds vaker voor LED.

Voorkom overbelichting in het aquarium met LED

Een van de veel voorkomende problemen wanneer je een aquarium opzet, is overbelichting wat zorgt voor algenvorming. Met LED aquarium verlichting, is het een stuk makkelijker om de juiste afstellingen te vinden, omdat je dit type verlichting kan instellen in sterkte. Een ander voordeel aan LED verlichting, is dat deze vaak ook in verschillende basiskleuren is in te stellen, waardoor je niet alleen voor in het aquarium, maar ook voor in de ruimte de verlichting aan kan passen op de gewenste stand en je hiermee voor meer sfeer zorgt. Het is mogelijk om LED verlichting ook op een waakstand te zetten in de nacht, waarmee je voor de vissen een maanstand kan nabootsen wat zorgt voor een goede simulatie van het licht in de natuur.

LED verlichting in het aquarium is duurzamer

Tot een aantal jaren terug waren de meeste aquariums voorzien van TL verlichting, wat er vaak voor zorgde dat de hele ruimte in het witte licht kwam te staan. Met LED verlichting is er minder belichting buiten het aquarium en kun je ook makkelijker subtiele afstellingen vinden. Er zitten nog meer voordelen aan het gebruik van LED verlichting, want hoewel het in de aanschafprijs duurder is dan TL, is LED verlichting goedkoper op de lange termijn. LED aquarium verlichting is door de aanzienlijk langere levensduur een stuk duurzamer en het financiële voordeel van LED verlichting betaalt zich ook op termijn uit door het feit dat LED een stuk energiezuiniger is dan andere soorten aquarium verlichting.