Dat haaien al zeer lange tijd aanwezig zijn is natuurlijk geen nieuws meer, maar dat ze al meer dan veertig miljoen jaar op deze aardbol bestaan is iets wat veel mensen niet hadden verwacht. De haaien zijn zelfs ouder dan de dinosauriërs. Ook al zijn de meeste mensen bang voor haaien, er zijn maar weinig haaisoorten die echt gevaarlijk zijn voor mensen en dat terwijl er ruim 500 haaisoorten zijn.

Top van de voedselketen

Dit is iets wat veel mensen wel weten, maar haaien zijn de top van de voedselketen in het water. Haaien staan bovenaan de voedselketen omdat ze zo’n goed reukvermogen hebben. Ze kunnen één druppel bloed zelfs ruiken vanaf anderhalve kilometer afstand. Niet alleen ruiken kunnen ze goed, maar horen en zien kunnen ze ook beter dan de mens voor lange tijd heeft gedacht. Daarnaast heeft de haai ook een extra troef: organen waarmee ze elektrische ladingen meten. Deze organen staan in direct contact met de hersenen en zodoende weten ze exact welke prooi zich voor hun neus bevindt. 

Levenscyclus

Haaien produceren maar een aantal nakomelingen. Ook hebben haaien een lange draagtijd en groeien ze heel langzaam. De natuur zorgt hierdoor dat de haai en de dieren onder de haai in de voedselketen in balans blijven. Het probleem van langzaam groeien en een beperkt aantal nakomelingen is dat haaien snel kunnen uitsterven ten gevolge van overbevissing. Het WWF geeft daarom aan dat de haai beschermd moeten worden, juist omdat er nog steeds zoveel op gejaagd wordt. In 2013 kregen al een aantal haaisoorten, zoals de hamerhaai en de haringhaai, een hogere bescherming op de CITES-lijst voor beschermde diersoorten. Echter vecht het WWF voor hogere beschermingen voor andere haaisoorten om te voorkomen dat andere haaisoorten uit zullen sterven in de (nabije) toekomst. 

Lichaamsbouw van de haai

Ondanks dat er wel zo’n 500 verschillende soorten haaien zijn, hebben veel van deze haaien dezelfde soort lichaamsbouw. Deze haaien hebben een gestroomlijnd lichaam, een rugvin, een staartvin, vijf kieuwspleten en heel veel scherpe tanden. De meeste haaien vallen geen mensen aan. 

Levendbarend

Veel haaien baren jongen die in de volledig groeien in de baarmoeder, dat noemen ze levendbarend. Deze haaien kunnen bijvoorbeeld al direct zwemmen en dat moet ook, want nadat ze geboren zijn moeten ze direct wegzwemmen, anders heet de moeder deze jongen op. Ook eten haaien elkaar op in de baarmoeder, waardoor alleen de sterkste haaien overblijven en geboren worden.