Doordat de zonuren inmiddels weer langzaam toe beginnen te nemen, wordt de kans op het vangen van karpers ook weer groter. Wil jij in het voorjaar al karpers kunnen vangen? Lees dan deze tips voor meer kans op succes.

Niet te veel voer

In het voorjaar vissen naar karpers is leuk, maar een karper moet niet te veel verzadigd raken in het voorjaar. Zorg dus dat je niet te veel voer, of dat nou grondvoer, boilies of partikels zijn, aan je hengel vast maakt. Zorg er echter wel voor dat er genoeg voer aan de hengel zit zodat de karper in ieder geval wel gelokt wordt naar jouw hengel. Dit komt ongeveer neer op maximaal een handje voer per hengel. 

Ga op zoek naar de karper

In het voorjaar zwemmen karpers op verschillende plekken. Zo zwemmen ze bijvoorbeeld bij diepe wateren in de ondiepe gebieden en in kanalen bij bruggen. In de winter bevinden karpers zich vaak bij de bruggen in de kanalen, waardoor ze er in het voorjaar ook nog steeds zitten. Ook zitten karpers vaak in zwaaikommen, omdat daar vaak meer ondiepe plekken zijn dan in de rest van het kanaal. Karpers vinden ondiepe wateren heerlijk, omdat deze plekken sneller warm worden. Ga daarnaast op zoek naar het zonlicht en plekken waar al veel waterplanten, zoals wier, zijn gegroeid. Op dit soort plekken dringt het zonlicht door tot op de bodem. Aangezien karpers de warmte graag opzoeken, zijn dit goede plekken om te gaan karper vissen. 

Zout

Veel vissers weten dit wellicht nog niet, maar zout, wat iedereen wel in huis heeft, is een goede toevoeging aan je aas. Zout heeft natuurlijk een duidelijke smaak en het is snel oplosbaar in water, waardoor de karper het zout snel kan opsporen. 

Temperatuur

Een karper is een koudbloedig diersoort die veel op zoek is naar warm water. Het kan bij sommige kanalen flink verschillen in temperatuur op verschillende plekken. Sommige plekken kunnen rond de twee à drie graden warmer zijn dan andere plekken. Een warmtezoekende vis zoals de karper zal dan ook op die warmere plekken zwemmen. Ook verschil in bodemdiepte, al is het maar een aantal decimeter, kan al flink verschil geven in temperatuur. Dus ga zeker grondig te werk bij het meten van de temperatuur als je een karper wilt vangen, want hoe warmer en ondieper het water hoe meer kans op karpers.